Wat is Spartan Protocol (SPARTA)?

Het Spartan Protocol (SPARTA) is een protocol voor swap transacties, liquiditeit en synthetische activa (activa gekoppeld aan de prijs van een andere activa) op de Binance Smart Chain. De kern van het protocol zijn liquiditeitspools, vergelijkbaar met Uniswap.

Ons wordt vaak gevraagd: ‘In welke low-cap altcoin moet ik investeren?’

Onlangs gaven wij inzicht in ‘Welke cryptocurrency is de beste investering in 2021?’, waarin verschillende altcoins voor low-cap, mid-cap en high-cap besproken zijn.

In December werd hier een nieuwe low-cal altcoin aan toegevoegd, namelijk SPARTA (Spartan Protocol). Deze had op dat moment een $4 miljoen market cap en werd door ons gedeeld op zowel Twitter als in onze Telegram kanalen. Toen al gaven wij aan dat dit een unieke kans was, en dat is gebleken. SPARTA is namelijk gestegen naar een market cap van $86 miljoen, een stijging van 2050% binnen twee maanden tijd!

Betekent dit dat SPARTA nu niet meer interessant is? Integendeel. Wij geloven nog altijd dat Spartan Protocol een enorm grote rol zal gaan spelen op de Binance Smart Chain. Wij zullen hieronder uitleggen wat het protocol is, en waarom wij hier zo wild van werden.

We nemen dit project  onder onze loep met als doel om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Dashboard Spartan Protocol (SPARTA)

Spartan Protocol (SPARTA)

De kern van het protocol zijn liquiditeitspools, vergelijkbaar met Uniswap. Maar, in plaats van transactie kosten op basis van vaste rente percentages, wordt een liquiditeitsgevoelig beloningsmodel gebruikt dat vergelijkbaar is met de vergoedingen van THORChain. We snappen dat dit ingewikkeld klinkt en hopen dat je dit goed begrijpt aan het eind van deze post.

Momenteel worden liquiditeitsverstrekkers (en handelaren) bestraft op verschillende protocollen voor geautomatiseerde marketmakers, zoals Uniswap, vanwege manipulatie door arbitrage-bots die liquiditeit afpakken van zowel gebruikers als verstrekkers. Deze arbitrage-bots bestaan ​​al een hele tijd en zuigen wekelijks miljoenen liquiditeit op van onwetende gebruikers, die hun transactie slippage groter zetten dan nodig bij het voltooien van een swap.

Zowel synthetische mining protocollen als Makerdao en Synthetic gebruiken illiquide onderpand / markten om onderpand te liquideren, wat het kwetsbaar maakt voor een neerwaartse spiraal die in het verleden al meerdere keren een keten van liquidaties heeft veroorzaakt. Dit houdt in dat de prijs elke keer naar beneden blijft gedrukt worden doordat stop-loss orders van gebruikers geactiveerd worden in een keten.

Spartan Protocol wil deze problemen oplossen door middel van een AMM-protocol, door het gebruik van één afwikkelingsmiddel en protocolbrede prikkels om de liquiditeit te vergroten

Een op slippage gebaseerd beloningsmodel wordt gebruikt om liquiditeitsverschaffers te belonen in plaats van die arbitrage bots, een oplossing die veel wordt besproken en onderzocht door THORchain. Ten slotte worden collateralised pool shares (synthetische activa) gebruikt in plaats van liquide onderpanden. Synthetische activa worden gegenereerd via het protocol, met behulp van prijsankers die worden aangeboden door de liquiditeitspools, deze worden gedekt door de liquiditeit die verstrekt is in de door hun aangeboden pools. Doordat deze pools direct op de markt zijn, zijn deze stabiel in waarde en kunnen deze onmiddellijk worden geliquideerd. Hierdoor kunnen posities binnenin worden geliquideerd, zonder neerwaartse spiralen te laten ontstaan.

Synthetic assets

Protocol

Het protocol is bedoeld om volledig door de community gestuurd te zijn en maakt daarom gebruik van een DAO-opzet (governance) voor tarieven, tijdsfactoren en upgrades van bepaalde delen van de code (waarover wordt gestemd door houders die daartoe worden gestimuleerd). Maar het maakt het bestuur niet te ingewikkeld en stelt hoge eisen aan het goedkeuren van een voorstel.

Omdat het protocol is gebouwd op de Binance Smart Chain, wordt BNB gebruikt voor het betalen van transactiekosten binnen het protocol. Vergelijkbaar met hoe ETH wordt gebruikt om voor gas te betalen op het Ethereum-netwerk.

Samengevat zijn wij geïnteresseerd in Spartan Protocol omdat:

  • Het combineert de beste delen van populaire AMM protocollen, waardoor het een enorm effectief protocol kan worden wat vele problemen oplost.
  • Het protocol is gelanceerd op BSC, wij verwachten dat de smart chain enorm zal blijven groeien vanwege de lage transactie kosten. Daarnaast brengt dit Binance exposure met zich mee.
  • De SpartanDAO is enorm effectief opgezet, en maakt besluitvorming makkelijk in plaats van ingewikkeld.

SPARTA (de token)

Binnen het protocol wordt één token gebruikt om alles aan vast te koppelen, namelijk SPARTA. Deze token is nodig om het protocol te kunnen gebruiken, voor zowel de basisactiviteiten als onderpand.

SPARTA werd op een unieke manier gedistribueerd, waarbij gebruikers geselecteerde BEP20-tokens verbrandden om een ​​deel van de 100.000.000 oorspronkelijke SPARTA-tokens te ontvangen. Het team noemde dit een ‘Proof-Of-Burn’ concept waarbij tokens ‘gekocht’ worden in plaats van gratis te worden uitgedeeld door middel van munten of een airdrop. Dit betekent geen teamtokens, geen adviseurstokens, geen shady dingen!

Dit betekent dat tokenhouders ‘skin in the game’ hebben en minder gretig zijn om de vrij verkregen token op de markt te dumpen.

Het burn adres laat zien dat er 55M SPARTA werd geburnd via het verbrandingsmechanisme ($16.500.000 aan BEP-20-tokens geburnd), de resterende 45M SPARTA wordt in omloop gebracht via het nieuw aangekondigde bonding-programma. Deze alternatieve methode stelt gebruikers in staat om BNB, BUSD of USDT in te voeren en een gelijkwaardig bedrag aan SPARTA te laten slaan, waarbij beide activa aan de liquiditeitspool worden toegevoegd. Deze tokens worden voor 12 maanden onvoorwaardelijk toegekend.

Bond en Mint Sparta

Supply en waarde

De max. supply zal 300.000.000 SPARTA bedragen, de resterende 200.000.000 zal worden verdeeld onder houders van SPARTAN liquidity pool (LP) -aandelen, op basis van het totale aantal gestakede tokens (DailyEmission = [300.000.000 – totalSupply] / EmissionCurve, die begint bij 30% en daalt tot 3% na 10 jaar).

De oorspronkelijke waarde van SPARTA was vastgesteld op $0,30 per token, wat betekent dat de meeste huidige tokenhouders $0,30 per token betaalden.

Het burn adres laat zien dat meer dan $35M in tokens is geburned. BscScan laat zien dat het momenteel circulerende aanbod 62.698.908 SPARTA is, met een marktkapitalisatie van $81.789.336 en 3.068 tokenhouders, wat betekent dat er geen enorme whales zijn die een groot percentage van de tokens vasthebben.

Algemene info Spartan Protocol (SPARTA)

Naam: SPARTA

Circulating Supply: 62.968.908
Total Supply: 62.968.908
Exchanges: Binance, MXC

Spartan Protocol (SPARTA) kopen en verkopen

Spartan Protocol (SPARTA)  kopen en verkopen. Spartan Protocol (SPARTA) kan worden gekocht op de volgende exchanges:

Wat vinden wij van Sparta Protocol (SPARTA)?

Wij zijn ons bewust dat de prijs inmiddels meer dan 20x gestegen is sinds wij deze voor het eerst deelden. Echter is het protocol nog steeds in een beginstadium en valt de totale marktwaardering enorm mee vergeleken met grote concurrenten. Gezien CZ positief is over het protocol, en gezien wij verwachten dat Binance mee zal doen in marketing activiteiten zodra synthetic assets lanceren, verwachten wij dat deze nog een enorme stijging kan meemaken.

Daarbij moeten we wel zeggen dat het risico nu hoger is dan toen de prijs nog een stuk lager stond. Houd hiermee rekening en besluit dan ook zelf of je het risico versus de beloning nog waard vindt.

De totale gepoolde liquiditeit bereikte in december zo’n $1.000.000, met een totaal protocolvolume van $ 2.555.194. Wij gaven aan dat we verwachtten dit te zien groeien. Momenteel is dat dan ook gegroeid naar $36.000.000 met een volume van $269.354088.

Dat is een enorme groei in zo’n korte tijd, nog voor de synthetic assets gelanceerd zijn! Dit betekent dat liquiditeitsvertrekkers enorme rewards hebben gezien, en dit zullen blijven zien zolang het volume blijft groeien.

De update van november laat zien dat nieuwe communityleden zich bij het (anonieme) team hebben gevoegd om de communicatie op te voeren. Het nieuwe bonding-mechanisme werd aangekondigd, de DAO zal eindelijk worden ingeschakeld (terwijl de gemeenschap al enorm betrokken was bij de besluitvorming vóór de lancering van de DAO), en verschillende andere opwindende updates werden gedeeld.

De community, de huidige tokenprijs, de huidige protocolfase en groei, communicatie en potentiële Binance-blootstelling gecombineerd, maken dit een solide juweeltje in onze boeken.

CZ’s mening over Spartan Protocol:

Binance the world of DeFi

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Door Marco van den Heuvel

Het bericht Spartan Protocol (SPARTA) verscheen eerst op CryptoBieb.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!