De inkomsten van Bitcoin miners uit fees zijn flink gestegen de afgelopen tijd, mede door het succes van non-fungible tokens (NFT’s) op het Bitcoin (BTC) netwerk dankzij Ordinals. Data van Glassnode laat zien dat de tweejarige Z-score voor miners inkomsten, een indicator die wordt gebruikt om perioden met hoge en lage transactiekosten van elkaar te onderscheiden, voor het eerst sinds medio 2021 positief is geworden.

Inkomsten Bitcoin miners

De Z-score meet het aantal standaarddeviaties ten opzichte van de gemiddelde inkomsten uit fee’s over twee jaar. Tijdens bullmarkten stijgt deze Z-score meestal en is deze positief terwijl bij bearmarkten deze vaak negatief is.

De recente positieve ommekeer suggereert dus dat de inkomsten van miners uit transactiekosten hoger is dan het gemiddelde over twee jaar als teken van een toegenomen netwerkvraag. Historisch gezien valt deze ontwikkeling samen met het begin van een nieuwe bullmarkt.

James Check, analist bij Glassnode, zei het volgende in de wekelijkse marktupdate van Glassnode:

‘’Verhoogde tariefdruk is een veelvoorkomende voorbode van meer constructieve markten, samenvallend met nieuwe adoptiegolven, uitgedrukt in een toenemende vraag naar blockspace.’’

De Bitcoin miner die een nieuwe block aan de blockchain mag toevoegen ontvangt naast de blokbeloning ook de transactiekosten die betaald worden. Transacties worden in blokken verwerkt, waarbij maximaal 1 MB aan data wordt opgeslagen. Vandaar dat een plotselinge piek in activiteit vaak leidt tot netwerkcongestie – transacties die wachten om geverifieerd te worden. In deze situaties richten miners zich logischerwijs eerst op transacties met hogere kosten.

Nieuwe BTC bullmarkt?

Onlangs kon je ook al in het Bitcoin nieuws lezen dat er nog meer indicatoren op groen zijn gesprongen voor het begin van een nieuwe bullmarkt. De bitcoin koers is sinds de start van 2023 al flink de lucht in gesprongen, maar on-chain data lijkt nu steeds meer een bullrun te bevestigen.

Voorbeelden van zulke indicatoren zijn het aantal transacties en het aantal nieuwe dagelijkse adressen. Afgelopen week werden er 309 duizend dagelijkse transacties gemeten, wat sinds april 2021 niet meer zo hoog is geweest.

Daarnaast werden er in de afgelopen week dagelijks 122 duizend nieuwe adressen op het Bitcoin netwerk toegevoegd, wat hoeveelheden zijn die we voor het laatst in de vorige bullrun zagen.

The post Analyse: Suggereren inkomsten Bitcoin miners een nieuwe bullmarkt?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!