Al jaren hangt Tether als een donkere wolk boven de cryptomarkt. Pessimisten kunnen altijd teruggrijpen naar een wat-als verhaal: ‘Wat als Tether omvalt, dan stort de hele cryptomarkt in elkaar.’ Het is aan de toekomst om uit te wijzen of dat klopt, maar de pessimisten hebben wel een punt dat Tether controversieel is.
Is Tether decentraal?
USDT is de stablecoin van Tether en net als bij vrijwel alle crypto’s (op bitcoin na), kun je vraagtekens zetten bij de mate van decentralisatie. Hoewel het woord niet voorkomt in de whitepaper van Satoshi Nakamoto, is decentralisatie een van de belangrijkste kenmerken geworden van crypto.
Zoals we net al schreven, bij veel crypto’s kun je vraagtekens zetten bij de mate van decentralisatie, en dat geldt helemaal voor Tether. Het stablecoinbedrijf heeft aangekondigd dat ze drie adressen met in totaal 160 miljoen dollar aan USDT hebben bevroren.
Drie adressen
Tether biedt hun USDT aan op verschillende blockchains. De drie geblokkeerde adressen bevinden zich op de blockchain van Ethereum en ze zijn deze week bevroren. Volgens Tether is dit vanwege ‘een verzoek van wetshandhaving.’ Tether heeft sinds november 2017 meer dan 560 adressen op de zwarte lijst gezet, maar dit is de eerste keer in 2022.
In het bericht staat:
‘Door het bevriezen van adressen, heeft Tether kunnen helpen geld terug te krijgen dat door hackers is gestolen of dat is gecompromitteerd.’
Zijn er alternatieven?
Dit staat enigszins haaks op wat de cryptomarkt verwacht van decentralisatie, en hoeveel macht een bedrijf op het netwerk en de markt moet hebben. Liefhebbers van stablecoins en decentralisatie hebben gelukkig wel alternatieven. Hier een kort overzicht van de grootste stablecoins:
- USDT: van Tether en wordt gezien als een stablecoin met centrale sturing.
- USDC: van Circle, wat hevig gereguleerd wordt en ogenschijnlijk veiliger is dan USDT.
- UST: TerraUSD is een gedecentraliseerde stablecoin op de Terra-blockchain, waarde wordt door algoritme op 1 dollar gehouden.
- Dai: De prijs van DAI is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt gedekt door een mix van andere cryptocurrency’s. Elke keer als een nieuwe DAI wordt gemaakt, dan worden crypto’s in smart contracts vastgezet.
Tether onder vergrootglas
Het is voor bedrijven lastig om een balans te vinden tussen groei, en decentralisatie. Tether is het grootste stablecoinbedrijf van de wereld, en is niet van plan om die positie op te geven. Ze hebben een marktkapitalisatie van 78 miljard dollar, en worden nauwlettend in de gaten gehouden door regelgevers. Er zijn twijfels of Tether genoeg onderpand heeft om al deze stablecoins uit te geven.
Analysebedrijf Chainalysis bracht begin dit jaar een rapport uit over crypto-criminaliteit in 2021. Ze concluderen dat dit verdubbeld is ten opzichte van 2020. Door dit soort berichten weet je bijna zeker dat er veel meer ‘verzoeken van wetshandhaving’ binnen zullen komen.
In de intro van dit artikel schreven we al dat pessimisten Tether omschrijven als de mogelijke val van de cryptomarkt. Het Financieel Dagblad noemt Tether zelfs de mogelijke Lehman Brothers van de cryptomarkt. Op 4 januari jongstleden publiceerde het Financieel Dagblad een reportage over de zoektocht naar de CEO van Tether. Dit blijkt een Arnhemmer te zijn.
Wat een verhaal!
Op zoek naar de mysterieuze Nederlander achter de controversiële cryptomunt tether . https://t.co/qvvgXZorBx #FD #Crypto— Perry Feenstra (@PerryFeenstra) January 4, 2022
The post Tether bevriest 3 USDT rekeningen ter waarde van 160 miljoen dollar, gevaar voor cryptomarkt? appeared first on BTC Direct | Nieuws.