Tether wordt vaak bekritiseerd omdat het niet altijd even transparant is over hoe het bedrijf er financieel voor staat. Eerder deze week verloor Tethers stablecoin USDT plotseling de link met de Amerikaanse dollar, wat opnieuw olie op het vuur gooide. Nu blijkt dat Tether grote leningen uitgaf aan anderen, zonder dat dit bekend was in de crypto-industrie.
Tether gaf leningen uit aan derden
Dat schrijft Tether in een enorme blogpost. De Openbaar Aanklager van de staat New York (NYAG) en het Investor Protection Bureau zijn in 2021 een onderzoek gestart naar Tether, omdat het niet duidelijk was (en wellicht is) wat voor voetafdruk dit bedrijf heeft in de crypto-markt.
Tether verklaart dat het blijft streven naar transparantie, en het zegt de privacy en veiligheid van gebruikers op de eerste plaats te zetten. Dat zou het hebben bewezen tijdens de crashes in 2020 en 2022. Zo gaf het investeerders in 2022 in 48 uur 7 miljard dollar terug. Investeerders kunnen namelijk bij Tether USDT omruilen voor dollars in het bankensysteem.
Ook verklaart het dat Tether tussen juni van 2019 en mei van 2021 leningen uitgaf aan een ‘selecte groep grote klanten van Tether’. Wie deze investeerders precies zijn is niet duidelijk, alhoewel Bitfinex in 2021 één van deze partijen zou zijn geweest.
Van de 694 leningen had 89% bitcoin (BTC) als onderpand, 9% gebruikte ethereum (ETH) en 2% gebruikte Tether Gold (XAUT) als onderpand. In totaal zou het toen 450.000 BTC en 1,1 miljoen ETH hebben ontvangen. De leningen waren volgens het bedrijf overcollateralized, wat betekent dat het onderpand meer waard was dan de lening.
In deze periode ontving het 8 miljard dollar terug – dat zal inclusief de rente zijn. Het bestaan van deze leningen zouden ook zijn gecommuniceerd met de boekhoudbedrijven die Tethers attestations hebben verzorgd, alhoewel het voor de rest van de crypto-industrie geen bekend feit was.
Betrouwbaarheid Tether en USDT onduidelijk
De stablecoin-uitgever is dankzij Tether de grootste in de crypto-industrie, maar regelmatige controverse weet het niet te omzeilen. In september vorig jaar werd het al gedwongen om te bewijzen dat het genoeg reserves heeft voor USDT. Helaas wekte het afgelopen week de indruk dat dit alsnog niet het geval is, alhoewel Tether het zelf een ‘goede stresstest’ noemde. De prijs daalde met iets minder dan een half procent.
The post Analyse: Tether gaf stiekem leningen uit met crypto als onderpand
appeared first on Crypto-Insiders.