Het Australische metaverse en crypto fonds ‘HyperVerse’, opererend tussen 2020 en 2022,, staat bekend als een grote crypto ponzi-schema. Investeerders worden blij gemaakt met hoge rendementen, maar hebben geen toegang tot ‘hun’ fondsen. Verschillende slachtoffers stappen nu naar de rechtbank, waaronder een vrouw die haar huis heeft verloren als gevolg van de scam.

HyperVerse crypto scam

Duizenden investeerders hebben miljoenen dollars in rook zien opgaan dankzij het HyperVerse project.

HyperVerse heeft in het verleden verschillende namen gehad, waaronder HyperFund, HyperTech, HyperOne en HyperNation.

De website ondergaat regelmatig een rebranding, maar het kan niet ontsnappen aan het feit dat het een klassiek Ponzi-schema is die ‘rendementen’ genereert voor vroege investeerders, onttrokken aan het geld dat door nieuwere investeerders wordt gebruikt.

HyperVerse werd gepresenteerd als een gewaagde concurrent van Facebook’s metaverse. Het beloofde niet alleen een digitale wereld, maar ook een investeringsmogelijkheid. HyperVerse was slechts een van de vele frauduleuze crypto-investeringsprojecten opgezet en beheerd door Ryan Xu en Sam Lee.

HyperVerse lokte investeerders door dagelijkse rendementen van 0,5%-1% te garanderen. Nadat investeerders een storting hebben gedaan, krijgen ze een vals handelsdashboard te zien die overdreven winsten tonen.

In totaal zouden investeerders voor 1,89 miljard dollar zijn opgelicht. Dit komt overeen met 1,76 miljard euro.

Een tijdje terug kon je tevens in het crypto nieuws lezen dat de nieuw gerekruteerde CEO van HyperVerse helemaal niet blijkt te bestaan.

71-jarige vrouw verliest huis

Een artikel van The Guardian onthult het schrijnende persoonlijke verhaal van een 71-jarige gepensioneerde Australische vrouw genaamd Vera Gazzard.

Zij is een van de duizenden die overtuigd raakte van de mooie praatjes van HyperVerse. Nadat ze eerst kleine bedragen had ingelegd, deed ze een mega storting van 80.000 dollar.

Hoewel De Solieux aanvankelijk in staat was om geld op te nemen – van ongeveer 10.000 dollar – was de rest binnen enkele maanden verdwenen.

‘’Ik ben mijn huis kwijtgeraakt,’ zegt ze, drie jaar later. ‘Ik ben al mijn geld kwijtgeraakt. Ik kon de hypotheek niet betalen. Ik had veel schulden toen ik uiteindelijk het huis verkocht en de rest van de hypotheek afbetaalde – tegen die tijd had ik niet veel meer over.’’

Het financiële drama heeft zelfs tot een depressie met suïcidale gevoelens geleid voor De Solieux. “Ik werd vreselijk depressief en wilde zelfmoord plegen. Het is vreselijk om dat aan iemand toe te geven, maar zo voelde ik me,’’ aldus De Solieux.

De Solieux is een van de slachtoffers die zich aansluit bij een class-action rechtszaak, ook wel een groepsvordering genoemd, met als doel het verloren geld terug te vorderen van de banken die toezicht hielden op de overboekingen naar het project.

Crypto risico’s

De oplichtingszaak onderstreept hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen alvorens je ergens je geld in stopt. Het verhaal van de De Solieux toont wat voor dramatische gevolgen een roekeloze investering kan hebben.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. In het investeringslandschap zijn er geen zekerheden, en het is cruciaal om dat in gedachten te houden.

Het bericht Vrouw verliest huis door crypto scam, totale schade is €1,76 miljard verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!