Wat is het verschil tussen een coin en token?

Laten we beginnen met het begrijpen van de definitie van cryptocurrencies. Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele valuta die worden gecodeerd (beveiligd) met behulp van cryptografie. Cryptografie verwijst naar het gebruik van coderingstechnieken om de overdracht van transacties te beveiligen en te verifiëren. Bitcoin vertegenwoordigt de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency, die wordt aangedreven door een grootboek dat alle transacties chronologisch registreert en valideert, genaamd de Blockchain.


Hoewel er veel cryptocurrencies bestonden voorafgaand aan Bitcoin, is creatie een belangrijke mijlpaal in het rijk van digitale valuta, vanwege de gedistribueerde en gedecentraliseerde aard ervan. De oprichting van Bitcoin versnelde de uitbreiding van een weelderig en meer divers ecosysteem van andere munten en tokens, die vaak als cryptocurrencies in het algemeen worden beschouwd, zelfs wanneer de meeste van hen niet onder de definitie van een “valuta” vallen.

Coins versus tokens: categorisering van cryptocurrencies

Het is belangrijk op te merken dat alle munten of tokens worden beschouwd als cryptocurrencies, zelfs als de meeste munten niet als valuta of ruilmiddel functioneren. De term cryptocurrency is een verkeerde benaming omdat een valuta technisch een rekeneenheid, een winkel met waarde en een ruilmiddel vertegenwoordigt. Al deze kenmerken zijn inherent aan Bitcoin en sinds de creatie van de cryptocurrency-ruimte door Bitcoin’s creatie, worden alle andere munten die na Bitcoin zijn bedacht algemeen beschouwd als een cryptocurrency, hoewel de meeste niet voldoen aan de bovengenoemde kenmerken van een echte valuta.

Coins oftwel altcoins

Alternatieve cryptocurrency-munten worden ook altcoins of gewoon “coins” genoemd. Ze worden vaak door elkaar gebruikt. Altcoins verwijst simpelweg naar munten die een alternatief zijn voor Bitcoin. De meerderheid van de altcoins is een variant (fork) van Bitcoin, gebouwd met behulp van het originele open protocol van Bitcoin met wijzigingen in de onderliggende codes, waardoor een geheel nieuwe munt wordt bedacht met een andere reeks functies. Hier is een artikel dat het concept van vorken, harde vorken en zachte vorken vereenvoudigt. Voorbeelden van altcoins die varianten zijn van Bitcoins-codes zijn  Peercoin, Litecoin, Dogecoin en Auroracoin

Er zijn andere altcoins die niet zijn afgeleid van het open-sourceprotocol van Bitcoin. In plaats daarvan hebben ze hun eigen Blockchain en protocol gemaakt dat hun eigen valuta ondersteunt. Voorbeelden van deze munten zijn Ethereum, Ripple, Omni, Nxt, Waves.

Tokens

Het maken van tokens is een veel eenvoudiger proces omdat je de codes van een bepaald protocol niet hoeft aan te passen of een blockchain vanaf nul kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen is een standaardsjabloon op de blockchain volgen – zoals op het Ethereum- of Waves-platform – waarmee je je eigen tokens kunt maken. Deze functionaliteit voor het maken van uw eigen tokens wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van slimme contracten; programmeerbare computercodes die zichzelf uitvoeren en geen derde partijen nodig hebben om te werken!

Tokens worden gecreëerd en verspreid onder het publiek via een Initial Coin Offering (ICO), een middel voor crowdfunding, door de uitgave van een nieuwe cryptocurrency of token om projectontwikkeling te financieren. Het is vergelijkbaar met een Initial Public Offering (IPO) voor aandelen. Velen zijn gek op ICO’s omdat ze een geweldige manier zijn om interessante projecten te identificeren.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen altcoins en tokens zit in hun structuur; altcoins zijn afzonderlijke valuta met hun eigen afzonderlijke blockchain, terwijl tokens werken op een blockchain die het maken van decentrale applicaties mogelijk maakt.

Geef een reactie