NFT TokenWat is een NFT? Zit je in de blockchain dan kom je veel begrippen tegen. Onder andere Non-fungible tokens. Om te weten wat dit zijn, kijken we eerst naar de normale tokens.

In dit artikel:

  • Wat is een NFT? + korte videouitleg
  • Wat kun je ermee?
  • En wat brengt de toekomst?

Wat is een NFT?

Wil je het begrip NFT kunnen begrijpen, dan moet je eerst weten wat een Fungible token is. NFT staat namelijk voor Non-Fungible token. Twee belangrijke eigenschappen van een fungible token of eigenlijk “normale” token zijn

Eigenschappen van een fungible token

  • uitwisselbaar – Je kunt bitcoins onderling ruilen, de waarde is voor iedereen het zelfde
  • verdeelbaar – bitcoins zijn op te splitsen in delen en kun je zo uitwisselen. Bijvoorbeeld: 0.03240000 BTC.

Wat is een NFT?

Een NFT wordt ook wel Non-fungible token genoemd. Belangrijk verschil met de Fungible tokens is dat de NFT’s een uniek aspect hebben. En niet te repliceren zijn. Dit unieke aspect staat in de metadata van de token gecodeerd. Zie het als een cerftificaat van echtheid.

Enkele kenmerken van NFT’s:

  • Uniek, hierdoor kun je er items mee identificeren
  • Ze zijn niet deelbaar.

Dit laatste heeft als voordeel dat je als enige recht kunt claimen op een bepaald product, dienst, of ander voorwerp zoals een kunstvoorwerp. Vergeleken met een voorbeeld uit de praktijk. Het voetbalkaartje voor de wedstrijd geld voor één persoon. Dit kaartje kun je niet delen met meerder personen. Er is één stoel voor je beschikbaar op de tribune.

Wat zijn NFT’s? 2 minuten uitleg

NFT’s wat kun je ermee?

In de gaming industrie hebben de NFT’s al hun intrede gedaan. Maar, ook in andere situaties zijn er genoeg toepassingen voor te verzinnen. Denk aan; geboorteakte, diploma, of ID. Al deze unieke voorwerpen, zijn te “tokenizen”. Tokenizen is een bepaalde activa  digitaliseren en aan de blockchain te koppelen. Zoals bijvoorbeeld kunst.

Non-fungible tokens en gaming

Weleens van CryptoKitties gehoord? Voordat ik met NFT’s in aanraking niet. Sowieso laat ik games liever aan mij voorbij gaan. Maar, in de uitleg van dit computerspel, wordt het begrip NFT nog wel iets duidelijker.

In dit spel kun je eigenaar worden van een digitale kat. Net als een echte kat, is een digikat uniek, met zijn eigen naam, geboortedatum en karaktereigenschappen. In dit spelletje kun jij je eigen unieke cryptokat kopen met Ethereum.

En zo kennen NFT’s nog vele toepassingsmogelijkheden voor deze industrie.

NFT’s in de toekomst: Wat kun je ervan verwachten

Een ontwikkeling waar NFT’s een grote rol in kunnen gaan spelen is de DeFi. Decentralised Finance. Dit onderwerp is de laatste jaren in populariteit aan het groeien. En de Non-Fungible tokens kunen hier een ondersteunende rol in spelen.

Doel van DeFi is het decentraliseren van centrale systemen. Zoals je wel verwachten uit de naam. Voorbeelden hiervan is de decentralisatie van verzekeringsmaatschappijen en banken.

Voorbeeld: een auto-ongeluk. Twee verschillende partijen. Twee verschillende verzekeringsmaatschappijen die onderling alles moeten gaan uitzoeken. Gevevens verzamelen etc.. Via de blockchain is dit een stuk makkelijker. Omdat alles gekoppelt is. Aan een NFT kunnen verzekeringspolis, auto, etc. hangen. Koppel hier nog smart contracts aan. En je weet: zelf hoef je nergens meer over na te denken. De blockchain lost het voor je op.

NFT’s vs normale tokens

Nog een verschil tussen de tokens is het protocol waar deze op draaien. De normale tokens draaien op het Ethereum protocol: ERC-20.

Voor Non-fungible tokens is er de keuze uit twee protocollen: NRC-721 en NRC-1155. Waarvan de eerste het meest gebruikte is. En het tweede iets nieuwer en nog minder toegepast.

Samenvatting en conclusie

wat zijn NFT’s? NFT’s zijn Non fungible tokens. Om te begrijpen wat dit is, moet je eerst weten wat een fungible token is. Fungible tokens zijn deelbaar en uitwisselbaar. NFT’s zijn niet opdeelbaar en uniek. Een NFT is dus gekoppelt aan iets unieks en ondeelbaars.

Non-fungible tokens worden al veel gebruikt in de gaming industrie. Maar ook voormaatschappelijke zaken kunnen NFT’s een oplossing bieden, zoals; identiteitsbewijzen, verzekeringen, kunstvoorwerpen, etc..

Non-fungible tokens spelen een ondersteunende rol in het decentraliseren van centrale organisaties, zoals verzekeringsmaatschappijen en banken. Dit kan een heleboel vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan het afwikkelen van een auto-ongeluk.

In de toekomst zou je nog eens veel kunnen gaan horen van NFT’s

Het bericht Wat is een NFT? Non-fungible tokens: wat kun je ermee? verscheen eerst op Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!