Wie is Satoshi Nakamoto

Wie is Satoshi Nakamoto

Niemand weet het 100% zeker.  Satoshi Nakamoto is de maker van Bitcoin-protocol en de software Bitcoin-Qt. Het is niet duidelijk of hij een persoon of een groep van personen is. De eerste beschrijving van de Bitcoin werd in 2008 door Nakamoto gepubliceerd op metzdowd.com in The Cryptography Mailing list. Later, in 2009, lanceert hij de eerste software voor Bitcoin. Hij werkte al geruime tijd aan de software-release met de steun van andere enthousiaste ontwikkelaars, maar halverwege 2010 stopte hij met contact op te nemen met klanten.

Het beheer van de broncode-repository en waarschuwingssleutelfuncties van de software werd aan Gavin Andresen gegeven. De andere actieve leden van de Bitcoin-community hebben de controle over het Bitcoin.org-domein en verschillende andere domeinen ontvangen. Ze zeggen dat  Nakamoto ongeveer een miljoen bitcoins in bezit heeft.

Niettemin is de identiteit van Nakamoto nog steeds onbekend. Niemand weet zeker of de naam “Satoshi Nakamoto” echt is, omdat het ook pseudoniem kan zijn. Ook kan Satoshi Nakamoto een groep mensen zijn, zich verschuilend achter de naam van de Japanse man. Het kan niet worden bewezen, zelfs niet als hij op zijn P2P Foundation-pagina het publiek verzekerde dat hij een echte Japanse staatsburger is.

 

Veel mensen twijfelen aan zijn nationaliteit, omdat zijn niveau van Engels behoorlijk hoog is en Bitcoin-software, die door hem is gemaakt, niet is gedocumenteerd is in de Japanse taal. Er zijn beschuldigingen dat Nakamoto van oorsprong uit het Gemenebest is (Bahama’s), omdat hij of een van de bemanningsleden incidenteel Engelse spelling en terminologie gebruikt in codecommentaar en op forumberichten. Een beveiligingsonderzoeker van de Bitcoin-code zegt bijvoorbeeld dat alleen een echt genie de code  kan ontwikkelen Dit standpunt wordt ook ondersteund door Laszlo Hanyec, een voormalig ontwikkelaar van Bitcoin-kern.

Het tijdschrift New Yorker had een artikel in 2011 gepubliceerd waarin Joshua Davis zei dat hij erachter kwam wie de mysterieuze Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn. Onder zijn varianten waren Dr. Vili Lehdonvirta, de Finse economische socioloog, Michael Clear, een Ierse afgestudeerde student in cryptografie aan het Trinity College in Dublin. Maar Clear en Lehdonvirt hebben hun verbinding met Bitcoin ontkend.

Een van de meest interessante versies is van mening dat ‘Satoshi Nakamoto’ een afkorting is van de toonaangevende technische bedrijven Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola, en deze bedrijven hebben gezamenlijk Bitcoin gemaakt. Maar dit zijn ook alleen maar gedachtes waar geen bewijzen voor zijn.

In maart 2014 werd een artikel uitgegeven met de informatie dat Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, een man met een Japanse afkomst die in Californië woont. Plus om een naamgenoot te zijn heeft Dorian Nakamoto een aantal overeenkomsten. Goodman, de journalist die dit artikel schreef, beweerde dat Dorian tijdens een persoonlijk interview zei: “Ik ben er niet langer bij betrokken en ik kan er niet over praten. Het is overgedragen aan andere mensen. Ze hebben er nu de leiding over. Ik heb geen connecties meer. De informatie werd achteraf bevestigd door de Sheriff’s Department in Los Angeles County. Niettemin werd deze informatie geweigerd op de Nakamoto’s P2P Foundation-account door te plaatsen: “Ik ben geen Dorian Nakamoto.” Dit was de eerste massage van Satoshi Nakamoto in 5 jaar, maar zijn identiteit is nog steeds onbekend.

 

Geef een reactie