Waar het allemaal begon.

Analisten zeggen dat als je in 2011 in Bitcoin had geïnvesteerd, je een miljonair zou zijn, terwijl nieuwe investeerders waarschijnlijk in het rood staan.


Waar het allemaal begon

Bitcoin heeft een aantal ups en downs ondergaan sinds het voor het eerst op het financiële toneel van 2008 kwam. Op een bepaald moment handelde de valuta gewoon voor een nikkel, maar de prijs heeft zeker een lange weg afgelegd sinds die tijd, ondanks de snelle prijsdalingen van de laatste 11 maanden.

Tegelijkertijd is het meest visuele verschil opgetreden tussen december en nu. Ongeveer een jaar geleden was Bitcoin  $ 20.000 waard, waardoor veel nieuwe investeerders betrokken raakten uit angst de boot te missen. Uitwisselingen zoals Coinbase zagen honderdduizenden nieuwe gebruikers accounts voor zichzelf maken, maar minder dan een maand later zou het een nare wending nemen.

Bitcoin zou zijn daling beginnen door te vallen naar $ 16.000, dan $ 11.000 dan 9.000. Tegen de zomer van 2018 zat Bitcoin rond het $ 6000-bereik, waar het de helft van het jaar de helft van het jaar zou doorbrengen.

Op het moment van de pers wordt de vader van crypto echter voor een miezerige $ 4.100 verhandeld. De valuta is met ongeveer 80 procent gedaald ten opzichte van de hoogste positie ooit, en veel van de crypto-magie van vorig jaar lijkt te zijn verdwenen.

Vroege belegger? Je bent nog steeds goed!

Bitcoin is echter nog steeds ongeveer 428,022 procent gestegen ten opzichte van 1 januari 2011 . Toegegeven dat iemand in die tijd ongeveer $ 1.000 in Bitcoin had geïnvesteerd, zouden ze nu waarschijnlijk een miljonair zijn en nog steeds een rendement behalen van ongeveer 157 procent.

Oprichter en voorzitter van Edelman Financial Services Ric Edelman zegt dat het misschien een goed moment is om in Bitcoin te investeren vanwege de lagere prijs. Hoewel hij zegt dat beleggers nog steeds bereid moeten zijn alles te verliezen wat ze hebben ingebracht.

Wat zeggen anderen?

Aswath Damodaran – hoogleraar financiën aan de Stern School of Business aan de NYU – stelt dat beleggers geen geld in Bitcoin moeten stoppen in de hoop dat ze het rendement van de decemberhype van vorig jaar kunnen herhalen. Hij verklaart:

Je zou ook ontzettend veel geld verdienen op Beanie Babies en Pokemon-kaarten, maar stel je voor hoe je portfolio eruit zou zien als je je pensioenfonds erin had gestopt.

Verder zegt hij dat investeerders zich moeten concentreren op laag kopen en hoog verkopen, ook al doen de meeste van hun collega’s het tegenovergestelde, en dat is misschien wel de beste tijd om opnieuw toegang te krijgen tot de bitcoin-handelsruimte:

Mensen waren enthousiast om bitcoin te kopen bij $ 19.000 vorig jaar. Diezelfde mensen willen geen bitcoin kopen voor $ 4000.