Aave – Open Source Defi Protocol
Aave is een gedecentraliseerd protocol om rente te verdienen over je stortingen en door digitale activa te lenen. Het is gedecentraliseerd en non-custodial, wat betekent dat je te allen tijde de directe eigenaar van je geld bent. Dit kan door het gebruik van slimme contracten, waardoor het volledig transparant is.
Het protocol ging in januari 2020 live en telt momenteel $1.703.029.016,67 aan liquiditeit. Vorige week kondigde ze V2 van het protocol aan op het mainnet, maar laten we voordat we daarin duiken eerst naar de basis kijken.
We nemen deze coin onder onze loep met als doel om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.
Wat is het Open Source DeFi Protocol en waarom gebruiken mensen het?
Aave heeft zojuist de DeFi industrie omvergeblazen door binnen zes maanden na de lancering van V1 te groeien naar een marktgrootte van meer dan $1 miljard. Een gedecentraliseerd non-custodial markt protocol waarbij gebruikers geld storten en lenen. Ik heb al eerder over DeFi geschreven en leg de basis hier uit. Kortom, gebruikers die liquiditeit verstrekken, zullen een passief inkomen verdienen met hun activa, terwijl leners geld kunnen lenen op een manier met over- of onderpand. Dit is een soortgelijk idee als wat Compound en sommige andere DeFi-platforms hebben gedaan.
Mocht je echt interesse hebben in de details, bekijk dan deze 30 minuut lange introductie video:
Gedecentralizeerd
Aave nam eerder dit jaar een grote sprong in het diepe door de admin-sleutels aan de community te overhandigen. Door dit te doen werd het project veel meer gedecentraliseerd en zag het project een nog grotere belangstelling door de crypto community. Ondertussen blijft het genesis-team nieuwe functies ontwikkelen en de algehele gebruikerservaring verbeteren.
Ze introduceerde nieuwe dingen, zoals het mogelijk maken van gebruikers om hun rentetarieven te veranderen terwijl ze crypto lenen tussen een variabele en een stabiele rente. Aave introduceerde ook flash leningen, wat betekent dat er geld wordt geleend van Aave, er iets met dit geld wordt gedaan en het geld terugkeert naar het ecosysteem, allemaal binnen één Ethereum-transactie.
Iets ongelooflijk belangrijks waar ik naar kijk bij het gebruik van DeFi-platforms zijn beveiligingsaudits. Aave heeft verschillende security audits gehad door bedrijven als Trail of Bits, Open Zeppelin, Peckshield en Certik. De volledige lijst met audits vind je hier.
Gestort geld wordt opgeslagen in slimme contracten, de code is open-source en gecontroleerd. Wanneer je geld stort, ontvang je een ‘aToken’ terug, wat een getokeniseerde versie is van je kredietverstrekkerpositie. Deze tokens kunnen net als elk ander ERC-20-token worden verplaatst en verhandeld. Het platform is redelijk veilig in gebruik, maar ik wil er toch op wijzen dat geld lenen gepaard gaat met liquidatierisico’s. Aangezien zoveel partijen de code hebben gecontroleerd, denk ik graag dat het risico op bugs in de code extreem laag is.
Wat brengt Aave V2 met zich mee?
De volledige V2 protocol white paper kan hier gelezen worden. Naast de flash leningen, aTokens en het variabele rentemodel, biedt V2 verschillende nieuwe functies.
Een meer beknopt overzicht van V2 wordt gegeven in hun recente Medium-bericht. De Medium-post geeft een volledig overzicht van toegevoegde functies zoals: yield & collateral swap, upgrades van flash leningen, terugbetaling met onderpand, gasoptimalisaties en nog veel meer!
V1 gebruikers hebben een extra $ 906k aan beloningen verdiend dankzij het volume van $1 miljard flash leningen. Dit is een enorme prestatie en deze leningen zullen blijven groeien in V2!
Hoe stort ik geld & hoeveel kan ik daadwerkelijk verdienen?
Als je geïnteresseerd bent om Aave te gaan gebruiken om vergoedingen te verdienen of geld te lenen, raad ik je aan om hun officiële instructies te raadplegen. Dit bericht is bedoeld om je de tools te bieden om je eigen onderzoek te doen en een algemeen overzicht van het project te krijgen in plaats van volledige instructies te geven.
Gebruikers die liquiditeit storten, ontvangen vergoedingen uit de rentebetalingen op leningen, evenals 70% van de kosten voor flitsleningen. Elke asset heeft zijn eigen APY (return per jaar) en deze spreadsheet geeft goede inzichten in de live APY van deze beschikbare assets.
De Token en Aavenomics
Aave Protocol Ecosysteem
Aave wordt op meerdere manieren in het hele protocol-ecosysteem gebruikt.
Samengevat zal er 16M AAVE bestaan. 13M wordt door LEND-tokenhouders ingewisseld tegen een rate van 100:1 (migratie van ETHLend naar Aave). 3M zal worden toegewezen aan het ecosysteemreservaat.
De token wordt gebruikt voor:
- Tokenmigratiegebeurtenis van LEND naar AAVE. 16M wordt door LEND-houders terugbetaald tegen een rate van 100:1 en 3M wordt toegewezen aan de ecosysteemreserve.
- Staking in de veiligheidsmodule. Deze module dient als een verzekering tegen liquiditeitstekorten, terwijl stakers beloningen verdienen. Dit beschermt de markten.
- Stimulansen om degenen die actief met het protocol omgaan te belonen door middel van leningen of stortingen
- Governance om voorstellen te maken en belangrijke beslissingen te nemen (decentralisatie)
- Stimulansen voor applicaties die bovenop het ecosysteem zijn gebouwd (bepaald door de gemeenschap)
- Ecosysteemreserve (AAVE-houders beslissen hoe deze fondsen worden gebruikt voor veiligheid en prikkels)
Mocht je interesse hebben in de tokenomics, bekijk dan de Aavenomics paper.
Fun Fact & Team
In dit geval betekent ‘spook’ zeker niet anoniem, een volledig teamoverzicht is te vinden op hun website. Hoewel er geen links naar hun persoonlijke sociale kanalen voor meer informatie worden verstrekt.
Wat vind ik van Aave?
Ik zal eerlijk zijn, ongeveer een maand geleden had ik nog nooit van ze gehoord. Ik ontdekte ze door hun samenwerking met Axie Infinity, een NFT-game waaraan ik deelneem. Om een gelimiteerde NFT te ontvangen, moest ik 0,65 AAVE kopen.
Nadat ik dit had gekocht, besloot ik om meer onderzoek te doen en ik was enthousiast over wat ik las. Ik zie zeker (nog steeds) enorme groeimogelijkheden voor het protocol en het token. Ik besloot de token een tijdje vast te houden, maar verkocht mijn tokens ongeveer een week geleden. Ik besloot dit op basis van TA te doen en zou graag op een lager punt weer terug willen komen. Een tijdje geleden heb ik besloten om voorlopig geen langetermijnposities aan mijn portefeuille toe te voegen, daarom is de kans groot dat ik het zal verhandelen en het een tijdje zal vasthouden, maar ik zal niet deelnemen aan hun ecosysteem.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in DeFi en meer DeFi-tokens aan je langetermijnportfolio toevoegen, raad ik aan ook je eigen onderzoek te doen en je beslissing daarop te baseren. Het feit dat het protocol dat door veel partijen is gecontroleerd, de beheerderssleutels aan de community overhandigt zijn en het protocol enorme groei ziet, wekt vertrouwen.
Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.
Door Marco van den Heuvel
Het bericht Aave (AAVE) – Open Source DeFi Protocol verscheen eerst op CryptoBieb.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze Telegram chat!