Big Tech in de nieuwe wereld

De Nieuwe Wereld. Die gaat er vast wel uitzien inclusief de zogenaamde Big Tech. Onmisbaar als die zijn in onze moderne samenleving, toch? De mastodonten der technologiebedrijven. Van Amazon en Google tot Facebook en Microsoft. Alleen vinden nogal wat overheden dat de party time voor deze nu wel stilletjes aan ten einde mag lopen. Tegelijk mogen ze ook wat dimmen als het op macht en invloed uitoefenen aankomt. Die overheden – allemaal – hebben geld nodig (what´s new?!) en laat dat nu net zijn waarvan die multinationals, want zo mogen we ze toch in menig opzicht noemen, een overvloed hebben. Alleen Apple had in januari 2021 nog een kleine – slik – 200 miljard dollar in contanten. (Als de Amerikaanse economie dan toch zo floreert, of vlak voor aanzienlijk opleven staat, waarom investeert een bedrijf als Apple dan niet at home? Zomaar een retorisch vraagje tussendoor hoor…) Dat weten ze daar in de ivoren toren die het Amerikaanse ministerie van Financiën lijkt, blijkbaar toch ook. Vandaar minister Janet Yellens plan om tot een wereldwijde minimumbelasting voor dit soort bedrijven te komen.

Macht/Onmacht

Nu hebben dergelijke multinationals niet alleen verschrikkelijk veel geld en macht, maar ook de allerbeste advokaten tot hun beschikking. Gaan die er dan toch wel wat op vinden, te zijner tijd? We shall see. In ieder geval is de macht van Big tech ook het onderwerp in De Nieuwe Wereld, kijk maar. ´Rana Foroohar en Jonathan Taplin over de vraag hoe we grip kunnen krijgen op nieuwe machtsconcentraties in het bedrijfsleven en in het bijzonder in Big Tech. In samenwerking met de Vrije Universiteit, Moral Markets en Pakhuis de Zwijger maakt De Nieuwe Wereld een themaserie over de toekomst van het kapitalisme. Wereldwijd gerenommeerde economen en denkers worden geconsulteerd en gevraagd naar hun opvattingen en ideeën over de spanning tussen hoe ons economisch systeem momenteel functioneert en hoe het zou moeten functioneren.´

The post Analyse: Big Tech in de nieuwe wereld
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht