Ethos is een langverwachte project omdat het een van de vele problemen van crypto-enthousiasten probeert op te lossen: het feit dat je tientallen verschillende wallets en privésleutels nodig hebt om toegang te krijgen tot al je cryptocurrency. Ethos probeert dit op te lossen door een alles-in-één universele cryptocurrency-pwalletaan te bieden die alle (de meeste) van uw cryptocurrencies bevat en ze allemaal combineert in één enkele ‘slimme sleutel’ die in essentie een privésleutel is die al uw andere privé-privé bevat.
Ethos is niet alleen een universele wallet, maar biedt ook een ecosysteem waar financiële dienstverleners kunnen opereren, evenals een aspect van sociale media. Hierdoor kunnen gebruikers onder andere gemakkelijk crypto van het ene type naar het andere converteren of cryptocurrencies bekijken en scores geven.
Eerste indruk
Na installatie en het opzetten van een account, neemt de app de gebruiker een paar gemakkelijk te begrijpen stappen door om de wallet in te stellen. De 24 woordherstelfrase wordt op het scherm getoond aan de gebruiker op een duidelijke en begrijpelijke manier en ik was in het algemeen verheugd om te zien dat Ethos inderdaad de toegangsbarende voor nieuwe gebruikers door deze pwallet heeft verlaagd. Het is vrij eenvoudig en gebruiksvriendelijk.
Het is echter erg traag. Het lijkt er niet op dat de wallet-app lokaal wordt uitgevoerd, maar in plaats daarvan dingen laadt via internet, wat resulteert in enige vertraging en een algeheel onhandig gevoel bij het schakelen tussen tabbladen of schermen omdat het niet vloeiend is.
De App is echter grafisch erg mooi. Het is als een mooiere versie van Blockfolio, met alle onnodige info verwijderd en mooiere afbeeldingen. U kunt uw algehele balans bekijken, of elk bedrijf afzonderlijk, en er zijn mooie grafieken om ze te begeleiden. Binnen het ‘profiel’ van elke cryptocurrency bestaat ook een kleine tekst-blurb die een uitleg geeft over de cryptocurrency, evenals de scoretariefclassificatie daaronder.
Universeel toch niet zo universeel
Hoewel Ethos een universele wallet zou moeten zijn, is het op dit moment echt niet zo universeel. Het zal op dit moment alleen BTC-, ETH- en ERC-20-tokens bevatten. De portfolio-tracker biedt je weliswaar vrijwel elke andere crypto aan, en ik kan me voorstellen dat het toevoegen van deze aan de wallet slechts een kwestie van tijd is. Voorlopig is de hoeveelheid crypto die je op Ethos kunt opslaan echter beperkt
Over het algemeen is de portemonnee vrij eenvoudig – maar misschien te simpel? Na een paar keer bladeren door de schermen voel je al snel dat je alles hebt gezien. Het heeft een standaard verzend- en ontvangstfunctie, bevat wat crypto en heeft mooie grafische afbeeldingen. Maar sommige functies lijken te zijn ‘gedegradeerd’ of ontbreken. Je kan bijvoorbeeld geen manier vinden om de transactiekosten zelf aan te passen.
Beveiliging
Een andere zorg is de veiligheid is. Waar Enjin een heleboel beveiligingsfuncties heeft en zal vragen om een wachtwoord wanneer de app word ontgrendelt, doet Ethos een veel minder strikte benadering van beveiliging hanteert. Je kan de Ethos-wallet meteen openen, geen wachtwoord nodig en naar de fondsen kijken. Niet geweldig voor privacy of veiligheid – hoewel voor het verzenden van geld het wachtwoord natuurlijk nog steeds vereist is.
Conclusie
Het is in orde, na alle hype van Ethos die ‘de moordenaar van de muntbasis’ is. Het is duidelijk dat dit nog steeds een eerste implementatie is en dat er nog veel functies en toevoegingen moeten worden toegevoegd, maar omdat het zo is, is Ethos ‘slechts’ een wallet voor meerdere valuta’s met een flitsende grafische vormgeving.
Het bevat niet veel crypto’s, hoewel dit tijdelijk zou moeten zijn.
De graphics zijn aardig op het eerste gezicht, maar nadat ik een paar keer door de app ben gegaan en wat BTC heen en weer heb verzonden tussen Enjin, besefte ik dat ik de Enjin-interface veel eenvoudiger en eenvoudiger en sneller te gebruiken vond en ondanks zijn eenvoud, veel ook leuker voor de ogen. Het is alsof Ethos teveel probeert te imponeren met flitsende afbeeldingen.
Aan het eind van de dag denk ik niet dat ik Ethos (nog) zal gebruiken. Ik zou later mijn mening kunnen veranderen als blijkt dat er meer cryptocurrencies zijn toegevoegd die ik hard moet uitgeven, of misschien unieke functies die andere portefeuilles niet bieden. Zoals het er nu uitziet, duurde Ethos echter een lange tijd en een verdomd veel hype om een grotendeels ‘slechts’ portemonnee met meerdere valuta te ontwikkelen. Ik zou Enjin over Ethos aanbevelen, vanwege het eenvoudigere gebruik en de hogere beveiliging.