Is Chainlink terecht de grootste oracle netwerk?

In onze Discord community voor leden ontvingen we de afgelopen dagen meerdere analyse verzoeken voor Chainlink. Het leek ons dan ook een goed idee om dit project in de spotlight te zetten en hier een premium reeks artikelen aan toe te wijden, Chainlink is het grootste oracle netwerk en is momenteel sterk in prijs gedaald samen met de rest van de crypto markt. In deze reeks duiken we in de fundamentals achter crypto projecten en zullen we periodiek terugkomen om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community, hier worden onze analyses doorgaans 48 uur eerder gedeeld en kom je eenvoudig in contact met ervaren analisten en handelaren.

Chainlink (LINK)

Chainlink is een gedecentraliseerde oracle netwerk. Dit houdt in dat Chainlink zich focust op het koppelen van smart contracts aan off-chain data. Denk hierbij aan het opslaan van off-chain data, bijvoorbeeld de uitslag van een voetbal wedstrijd waardoor je voetbal weddenschappen kan afsluiten op de blockchain of bijvoorbeeld een huis op de blockchain waardoor je een hypotheek kunt afsluiten. In voorgaande artikelen gingen we al de diepte in op smart contract platformen zoals Ethereum, Solana en Cardano.

Met een oracle netwerk zoals Chainlink maak je de potentie van smart contract platformen toegankelijk voor alledaagse zaken. Het koppelen van twee netwerken aan een smart contract (een traditioneel smart contract platform en een oracle netwerk) heet ook wel een hybrid smart contract. Een oracle netwerk is essentieel om mainstream toepassingen van blockchain mogelijk te maken. Verder is Chainlink agnostisch, dit betekent dat toepassingen gebouwd kunnen worden met verschillende onderliggende blockchain-technologieën.

Fundamental metrics Chainlink

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics. Fundamentals focussen op onderliggende techniek en ontwikkeling van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico in te schatten en investeringskeuzes te maken. In onze voorgaande FA artikelen heeft de focus vooral gelegen op layer 1 netwerken. Nu analyseren we een oracle netwerk. Omdat een oracle netwerk anders werkt t.o.v. een layer 1 zullen we ook (voor een deel) andere fundamental metrics gebruiken. Zo kijken we naar het integraties dat een oracle netwerk heeft (oftewel, hoeveel hybrid smart contracts de oracle heeft opgebouwd) en de vergelijken we de prijs metrics van de grootste oracle netwerken.

Partner projecten

Een belangrijke statistiek om de prestaties Chainlink te volgen is om te kijken naar het aantal partners die op Chainlink zijn ingeschakeld. Meer partners betekent meer potentiële gebruik van het netwerk. Een oracle netwerk is gebaat bij partnerships omdat groot deel van de netwerk vraag/gebruik vooral moet komen van dergelijke partnerships. Partners gebruiken oracle netwerken om off-chain te vertalen naar bruikbare on-chain informatie, dit verhoogt de vraag naar de native oracle token en mogelijk de prijs. Het hebben van veel partnerships is dus een belangrijk teken voor een gezonde oracle netwerk.

Onderstaande tabel uit begin 2022 laat een overzicht zien van het aantal projecten die samenwerken met bepaalde Oracle netwerken. Chainlink steekt er met kop en schouders bovenuit en lijkt in de blockchain wereld de standaard oracle keuze te zijn. Berry Data met het aantal projecten als als tweede uit de verf.

Opvallend is dat Berry Data een extreem lage marketcap heeft t.o.v. het aantal partner projecten. Dit is in onderstaande tabel uitgedrukt in de metric marketcap verdeling per partner project. Band heeft opvallend weinig projecten in vergelijking tot zijn marketcap.

Chainlink Band Berry
Partner projects Januari 2022 1091 78 141
Marketcap verdeling per partner project €2.29 miljoen €6.4 miljoen €1420

Tabel 1: Bron; Cointelegraph

Onderstaande tabel laat een aantal van de integraties zien waarmee Chainlink werkt. Het  Chainlink-ecosysteem strekt zich uit van DeFi projecten tot samenwerkingen met grote ondernemingen zoals Amazon Web Services en Google Cloud. Dit is positief, aangezien de vraag naar Chainlink zich strekt buiten crypto-niche producten. Met Chainlink als de grootste oracle en verdere acceptatie en integratie van Blockchain technologie in het dagelijks leven verwachten we blijvende sterke groei van Chainlink in de toekomst.

 

Blockchain Polygon, OKExChain, Skale, xDAI, Tezos, Fantom, Cosmos, Solana, Polkadot, Zilliqa, Harmony, Ocean Protocol, Ethereum and more.
DeFi Pancake Bunny, Polywhale, Venus Protocol, Pancakeswap, Sushiswap, Terra, Konomi, ICHI, Yield, Perpetual Protocol, CREAM Finance, Curve, Aavegotchi, Zapper, Binance Smart Chain, Dodo, Nexo, Kyberswap, Bancor, Celcius, 1Inch, Loopring, Aave and more
Enterprise Google, Intel, Oracle and more
Infrastructure Near Protocol, Baseline Protocol, Loopring, Offchain Labs, Linkpool, Celer Network and more
L2 Arbitrum, Starkware, Polygon, RSK, xDai, Celer Network and more

Tabel 2: Sample van chainlink integraties

Prijs metrics

Qua marketcap is Chainlink verreweg de leider van alle oracle netwerken. Onderstaand tabel laat de twee grootste oracles zien (Chainlink en Band). Het verschil is zo groot dat je de conclusie kunt trekken dat Berry Data niet relevant is (het lijkt er zelfs op dat het project op een dood spoor ligt). Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat Berry Data niet een agnostiche oracle netwerk is. Dit laatste houdt in dat de oracle met verschillende blockchains kan werken. Een Chainlink en Band zijn dit wel en daardoor een stuk toekomstbestendiger dan Berry Data.

Project Chainlink Band Berry
Wat is het? Agnostische oracle netwerk Agnostische oracle netwerk Binance chain oracle netwerk
Marketcap €2.5 miljard €0.5 miljard €0.2 miljoen
24H trade volume €587 miljoen €13 miljoen €7 duizend

Tabel 3: Prijs metrics

Verder is het opvallend dat de trade volume van Chainlink bijna 50x zo groot is t.o.v Band terwijl de marketcap 5x groter is. Dit is een indicatie dat er relatief veel meer activiteit is rondom Chainlink.

Recente ontwikkelingen

Recentelijk heeft Chainlink de Chainlink 2.0 Whitepaper uitgebracht. Dit bevat verschillende innovaties die de veiligheid en consistency van off-chain computaties moeten verbeteren.

Explicit & superlinear staking

Op het moment is het staken van Chainlink nog niet mogelijk. Momenteel kunnen alleen blockchain node operators, genaamd validators, LINK tokens verdienen door taken in het netwerk uit te voeren. Maar met het aangekondigde Chainlink 2.0 zal het staken veranderen en ook toegankelijk zijn voor de algemene LINK holder. De verwachting is dat het ergens in de tweede helft van 2022 live gaat. Het staken van Chainlink heeft een fundamenteel ander doel dan het staken bij algemene blockchain netwerken. Waarbij Proof-of-Stake-blockchains een stakings-mechanisme gebruiken om wereldwijde consensus te genereren over een reeks transacties is explicit staking in Chainlink 2.0 gericht op het creëren van betrouwbare en fraudebestendige oracle rapports die nauwkeurig de staat van specifieke real-world gebeurtenissen buiten een blockchain (off-chain) vast stellen.

Door de veiligheid te waarborgen kunnen gebruikers meer garanties krijgen over de geldigheid en tijdigheid van de externe gegevens en off-chain berekeningen waarop hun smart contracten op vertrouwen. Volgens Chainlink zelf is deze nieuwe vorm van staking beter dan wat andere oracle netwerken doen. Zo zou het explicit staking-mechanisme van Chainlink beschermen tegen een breed scala aan aanvallen.

Risico’s

Een groot deel (25%) van LINK tokens wordt vastgehouden door het team. Daarnaast is in totaal 80% van de LINK tokens in bezit van 125 wallets. Dit betekent dat een kleine groep mensen veel invloed kan uitoefen op de prijs door bijvoorbeeld te dumpen. Daardoor is Chainlink relatief gecentraliseerd.

Verder is het nog steeds wachten op Chainlink 2.0 en staking functies. Onduidelijk is nog hoe deze implicaties impact hebben op de prijs van Chainlink. De algemene verwachting is dat staking positief zal zijn voor de prijs i.v.m. holding incentive voor gebruikers en het netwerk veiliger maakt. Zeker van de beloftes zullen we pas zijn als Chainlink 2.0 upgrade daadwerkelijk ingaat.

Conclusie

Oracle netwerken lossen een probleem op dat essentieel is voor smart contract platformen om mainstream te gaan. Dit maken oracle projecten een erg interessante optie om in je investerings portfolio toe te voegen. Chainlink blijkt duidelijk het grootste oracle project als je kijkt naar de marketcap, trading volume en integraties met andere projecten. Daarnaast komen er erg interessante ontwikkelingen aan met Chainlink 2.0. Het toegankelijk maken van staking voor de algemene LINK hodler is een interessante manier om passief inkomen te genereren op je investering.

Ben je benieuwd hoe de verschillende fundamentele metrics van jullie favoriete coins ontwikkelen in de toekomst of heb je een fa-verzoek van je eigen favoriete token? Check dan onze Discord community voor leden.

Chainlink kopen of verkopen?

Om antwoord te krijgen op de vraag om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord groep voor leden. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- of uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koers analyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

The post Analyse: Is Chainlink terecht de grootste oracle netwerk?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht