Nieuwe EU regels stelt strenge bitcoin eisen aan banken

Het Europese Parlement werkt hard aan duidelijke regulaties voor de crypto-industrie. Zo zou de voorgestelde MiCA-wetgeving zó vooruitstrevend zijn dat zelfs de Verenigde Staten het heet onder de voeten voelen worden. Ook banken zullen worden beïnvloed, volgens nieuwe bankenregulaties.

Nieuwe crypto regulaties voor banken

De Europese Commissie zal naar verluidt een nieuw voorstel indienen dat banken beperkingen oplegt bij het investeren in de crypto-industrie. CoinDesk schrijft de tekst te hebben ingezien, dat zou beschrijven dat Europese banken blootstelling aan cryptocurrencies moeten zien als de meest risicovolle investering. Het huidige beleid zou de risico’s niet goed inschatten, volgens het opgedoken document.

Om precies te zijn moeten banken een ‘risk weight’ van 1.250% hanteren. In de praktijk betekent dit dat banken voor elke euro aan crypto meer dan één euro aan vrij kapitaal moeten hebben. Deze standaarden zijn al bepaald voor activa in het algemeen door het Basel Committee on Banking Supervision, een subgroep van de Bank for International Settlements (BIS).

Volgens CoinDesk zou het voorstel vandaag worden voorgelegd, en in juli zou hij officieel ingediend moeten worden. Ze zouden moeten gelden tot eind 2024, tegen die tijd moet een tweede voorstel klaar zijn met gedetailleerdere regulaties. Hieronder zouden ook risicoprofielen van verschillende crypto-activa en liquiditeitseisen vallen. Verder moeten banken hun blootstelling aan cryptocurrencies opgeven. Vandaag zou er worden gestemd over het voorstel.

Europese bitcoin regulatie al langer aanwezig

Afgelopen december waarschuwde de Basel Committee al voor cryptocurrencies. Banken mogen sindsdien maar 1% van hun balans gebruiken voor cryptovaluta. Dit zou gaan om ‘activa zonder onderpand’, wat lijkt te slaan op alle coins buiten stablecoins om. De meeste stablecoins hebben immers reguliere activa zoals fiat-valuta als onderpand.

In een onderzoek van afgelopen november concludeerde de BIS dat investeerders vooral geld in crypto stoppen omdat de prijsstijgingen aantrekkelijk zijn. Een aversie voor banken of bitcoin (BTC) willen gebruiken als oppotmiddel zou een veel minder grote rol spelen. Ook denkt het instituut dat Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) bank runs kunnen voorkomen.

The post Analyse: Nieuwe EU regels stelt strenge bitcoin eisen aan banken
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht