Oplichters proberen bitcoin te stelen met neppe fysieke wallets

Een stel oplichters in Australië probeert op een wel heel creatieve wijze crypto fondsen van Australiërs te stelen. De oplichters in kwestie leggen schijnbaar legimitieme bitcoin (BTC) wallets neer op straat en in parken, om mensen het idee te geven dat ze een enorme schat hebben gevonden.

Wallet met $10.000 aan BTC

Een individu die de papieren wallet vervolgens scant, komt via de QR-code bij een wallet waar tot wel 10.000 Amerikaanse dollars aan bitcoin inzit. Om die fondsen op te nemen moet de persoon in kwestie vervolgens een klein bedrag betalen en zijn eigen walletgegevens opgeven.

“Zodra het opnamebedrag betaald is en de persoon zijn walletgegevens deelt, worden de fondsen uit zijn of haar wallet gestolen”, zo legt de politie uit in een Facebook-post. De autoriteiten hopen mensen hiermee te overtuigen om niet op de oplichterij in te gaan.

In plaats daarvan moeten ze de wallet zo snel mogelijk naar de lokale politie brengen, zodat zij een onderzoek kunnen starten. Het is niet de eerste keer dat Australië het slachtoffer is van deze vorm van oplichterij. Meer dan drie maanden geleden kwamen we op Reddit al een thread tegen met een soortgelijk verhaal.

“Het ziet er zo goed uit”

Tientallen mensen door het hele land geven aan dat ze dergelijke papieren wallets hebben gevonden. Eén gebruiker met de naam Pinnymc zegt dat hij bijna voor de scam viel, omdat je het wallet-adres en de transacties op de blockchain kon zien. De bitcoin bestaan dus wel.

Ook de website zag er volgens hem goed uit. Pinnymc werd echter achterdochtig nadat hij de transactiekosten van 0,5 procent moest betalen. “Als het een legitieme wallet was, dan zou ik de fondsen moeten opnemen en de transactiekosten kunnen betalen met de balans in de wallet. Het is zonde, want het ziet er zo goed uit”, aldus de gebruiker.

Aan de andere kant zou dit betekenen dat de persoon die een wallet vindt ervoor kiest om de fondsen voor zichzelf te houden, in plaats van een zoektocht naar de rechtmatige eigenaar te starten. Wat zou jij doen als je een wallet met 10.000 dollar aan bitcoin zou vinden?

The post Analyse: Oplichters proberen bitcoin te stelen met neppe fysieke wallets
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht