De Blockstream Green wallet is een fijne en gebruiksvriendelijke bitcoinwallet met interessante functionaliteit en veel om enthousiast over te worden: 2FA multisig beveiliging, Liquid sidechain integratie, RBF en ondersteuning voor hardware wallets. Toch zijn er ook een paar (kleine) verbeterpunten te bedenken. Wij probeerden de Blockstream Green wallet voor je uit; lees hier onze bevindingen.
Green wallet van het bekende Bitcoinbedrijf Blockstream is de opvolger van het vroegere GreenAddress. Het beoogt een bitcoinwallet te zijn met een ‘ongeëvenaarde combinatie van veiligheid en gebruiksgemak’. Blockstream Green is open source en gratis te downloaden voor iOS, Android of een Windows desktop pc.
Blockstream
Onze verwachtingen van de wallet zijn hoog. En niet voor niets: Blockstream is een toonaangevend Bitcoinbedrijf en CEO Adam Back is één van de meest gerespecteerde en invloedrijke cryptografen uit de Bitcoincommunity, die al vanaf het prille begin betrokken is bij de ontwikkeling van Bitcoin. Veel bekende namen uit de Bitcoincommunity zijn ook aan Blockstream verbonden, of waren dat in het verleden, zoals onder andere Andrew Poelstra, Pieter Wuille, Matt Corallo en Gregory Maxwell.
Blockstream heeft dan ook veel invloed gehad op de ontwikkeling van Bitcoin. Het leverde onder andere belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van SegWit, het Lightning Network en het aankomende Schnorr/Taproot. Ook is Blockstream pionier met betrekking tot sidechains, met de Liquid sidechain.
Met zulke sterspelers en zoveel technische kennis over Bitcoin zou de Blockstream Green wallet eigenlijk niet teleur mogen stellen.
Blockstream Green
Dat doet het gelukkig ook niet. Blockstream Green voelt namelijk erg compleet: het is een mooie en fijne wallet, eenvoudig te gebruiken en toch boordevol nuttige functionaliteit. En, ook niet onbelangrijk, het is open source.
Op het eerste oog lijkt Blockstream Green veel op andere bitcoinwallets, maar dan met een zwart en groen kleurenschema. Het uiterlijk is strak en gelikt, en de basisfunctionaliteit om bitcoins te versturen, ontvangen of beheren werkt vergelijkbaar met andere moderne en gebruiksvriendelijke wallets.
Er is een knop voor ontvangen en voor verzenden, een overzicht van de transactiegeschiedenis en hier en daar zitten wat instellingen verborgen. De eenvoud maakt Green Wallet laagdrempelig, maar onder de motorkap beschikt het desondanks over functionaliteit waarmee ook meer gevorderde Bitcoiners mee uit de voeten kunnen.
Basisfuncties
Blockstream Green is ‘fully custodial’. Dat betekent dat je zelf beschikt over de seed phrase waarmee de wallet te beheren is. Daardoor ben je niet afhankelijk van derde partijen en behoud je te allen tijde zelf het beheer over jouw bitcoin.
Standaard maakt Green wallet verbinding met een Blockstream node, maar als je een eigen Bitcoin node hebt en je het vertrouwen wil minimaliseren kan je de wallet daarmee verbinden. Het werkt bijvoorbeeld prima in combinatie met het uiterst eenvoudige Umbrel.
Je kan Blockstream Green als een normale wallet gebruiken, maar eventueel ook in combinatie met hardware wallets, bijvoorbeeld van Trezor of Ledger. Dat geldt zowel voor de desktop versie als de mobiele versie.
Handig is dat Green wallet ondersteuning biedt voor Replace-by-Fee (RBF), een functie waarmee de miner’s fee van een eerdere transactie is te verhogen. Bij drukte op het Bitcoinnetwerk kan de gemiddelde miner’s fee namelijk stijgen, waardoor transacties met een lagere miner’s fee soms lange tijd in de mempool blijven hangen. Met behulp van RBF kan je de miner’s fee eventueel verhogen, zodat de transactie sneller door de miners in een block wordt opgenomen.
Er is ook de mogelijkheid om met Green Wallet een ‘watch only‘ wallet in te stellen. Daarmee kan je de inhoud van een wallet bekijken, maar geen transacties doen. Die beperking kan handig zijn als je wel inzicht wil hebben maar de risico’s minimaal wil houden.
2FA Multisig
Dat zijn mooie en handige functies, maar waarmee Blockstream Green zich vooral onderscheidt van andere wallets is de unieke beveiliging op basis van Two-Factor Authentification (2FA) en multisig.
Blockstream Green werkt namelijk fundamenteel anders dan andere wallets, want iedere wallet die met Blockstream Green wordt aangemaakt is standaard een 2-of-2 multisig wallet. Daarbij is er ondertekening van twee verschillende private keys nodig om een transactie te doen.
2-of-2 multisig
Het werkt als volgt. De gebruiker ontvangt zelf één set met private keys, in de vorm van de seed phrase. Een andere set is in beheer van de servers van Blockstream, die op verzoek van de gebruiker ondertekenen. Dat gebeurt automatisch, maar pas wanneer de gebruiker met behulp van 2FA de transactie bevestigd. Bijvoorbeeld via email of een SMS-code, of met behulp van authentificatie apps zoals Google Authenticator.
Dat levert een extra bescherming op tegen diefstal van de seed phrase, omdat een eventuele dief daar niet genoeg aan heeft om fondsen te stelen. Voor het doen van een transactie is immers óók toegang nodig tot de telefoon, het emailadres of het apparaat waar de authentificatie app op staat.
Het systeem is zo ingericht dat de nadelen minimaal zijn. Blockstream heeft wel de beschikking over één set private keys, maar kan daarmee niets zonder medewerking van de gebruiker. En hoewel het een multisig wallet is, heeft Blockstream het zo ontworpen dat gebruikers hun wallet desgewenst kunnen importeren of herstellen in andere walletsoftware. Dat werkt wel anders dan gewoonlijk.
2-of-3 multisig
Er is ook de mogelijkheid om de beveiliging uit te breiden naar een 2-of-3 multisig wallet. Daarbij zijn er drie sets met private keys en moet er ondertekend worden met twee van de drie. Op dit moment ondersteunt alleen de desktop versie van Green wallet de mogelijkheid om een 2-of-3 multisig wallet aan te maken.
Het werkt grotendeels hetzelfde als de standaard 2-of-2 multisig variant. Het verschil is dat je bij een 2-of-3 multisig nog een extra seed phrase krijgt. Mocht Blockstream ooit niet meewerken aan het ondertekenen van een transactie, dan kan je met behulp van de extra seed phrase zelf voor de tweede ondertekening zorgen. Je hebt daardoor de spreekwoordelijke touwtjes nog meer in eigen handen.
Liquid
Ook bijzonder is de ondersteuning voor het Liquid Network. Dat is een sidechain van Bitcoin, een soort blockchain gekoppeld aan de Bitcoin blockchain, waarmee aanvullende functionaliteit mogelijk is. De werking en het vertrouwensmodel zijn anders dan bij Bitcoin.
Het is bedoeld als aanvullende infrastructuur voor handelaren en exchanges, deels om de Bitcoin blockchain te ontlasten. Het initiatief is door Blockstream gestart, maar inmiddels hebben allerlei andere partijen zich erbij aangesloten.
Bitcointransacties via de Liquid Network-sidechain zijn sneller, goedkoper en meer privé. Bovendien biedt Liquid mogelijkheden voor uitgebreide smart
contracts en uitgifte van digitale tokens. Die tokens op de Liquid sidechain zijn vanuit de Blockstream Green wallet te beheren.
Geen Lightning Network
Opvallend is dat Green wallet echter geen ondersteuning biedt voor het Lightning Network. Voor enthousiaste Bitcoiners die graag met het Lightning Network aan de slag gaan is dat misschien een teleurstelling.
Het Lightning Network is een zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin, waarmee bitcointransacties razendsnel en goedkoop zijn zonder dat het ten koste gaat van de decentralisatie. Veel mensen denken dat de meeste bitcointransacties in de toekomst via netwerken zoals het Lightning Network zullen verlopen.
Er zijn dan ook steeds meer wallets die behalve een bitcoinwallet óók een Lightning Network-wallet zijn. Dat Blockstream Green dat niet is heeft waarschijnlijk iets te maken met de multisig functionaliteit op basis waarvan het werkt.
Nederlandse verificatie-eis
Het kan met de Blockstream Green wallet soms verwarrend zijn om aan de eisen van de Nederlandse toezichthouder te voldoen. Nederlandse Bitcoinbedrijven zijn sinds kort verplicht
de bitcoinadressen van klanten te verifiëren en doorgaans vragen zij daarom om een screenshot van het bitcoinadres, gemaakt vanuit de walletsoftware.
Blockstream Green biedt echter slechts één mogelijkheid om een screenshot van het bitcoinadres te maken: direct wanneer je het ontvangstadres genereert. Als je dat op dat moment vergeet te doen is er later geen mogelijkheid om hetzelfde adres vanuit Green wallet nogmaals te tonen om alsnog een screenshot te maken. Blockstream Green toont namelijk altijd een geheel nieuw bitcoinadres, zelfs als het vorige gegenereerde bitcoinadres nog ongebruikt is.
Ook de transactiegeschiedenis biedt hierbij geen uitkomst, want voor de benodigde informatie verwijst Green wallet naar Blockstream’s block explorer – en een screenshot daarvan voldoet niet. Het is in principe geen ramp, maar het kan wel betekenen dat je met een nieuw bitcoinadres de verificatieprocedure opnieuw moet doorlopen als je de eerste keer vergat een screenshot te maken.
Het valt Blockstream niet kwalijk te nemen. De Nederlandse extra verificatie-eis is uniek in de wereld en geldt pas sinds kort. In de Verenigde Staten lijkt nu ook te worden aangestuurd op soortgelijke regels, ondanks felle kritiek. Mocht het daarop uitlopen dan is het niet ondenkbaar dat Blockstream in de toekomst de software aanpast om beter aan de eis te kunnen voldoen.
Nog beter zou zijn als er een eenvoudige mogelijkheid was voor message signing; die functie ontbreekt vooralsnog geheel.
Conclusie
Blockstream’s Green wallet is voor de meeste Bitcoiners waarschijnlijk een prima wallet. De vormgeving en bediening zijn prettig en het beschikt over de meeste functies die een gemiddelde Bitcoiner bij normaal gebruik nodig heeft.
De 2FA multisig beveiliging is bovendien innovatief en vermoedelijk efficiënt als extra beschermingslaag. Met daarnaast ook ondersteuning voor hardware wallets is Blockstream Green waarschijnlijk een vrij veilige wallet om te gebruiken.
Het gebrek aan ondersteuning voor Lightning Network is enerzijds jammer, maar de meeste bitcointransacties zijn nog altijd normale on-chain transacties en lang niet alle Bitcoiners gebruiken het Lightning Network. Als je er geen gebruik van maakt, zit je misschien toch niet te wachten op al die toeters en bellen. Voor wie ‘gewoon’ een degelijke bitcoinwallet zoekt, is Green Wallet mogelijk een interessante optie.
Toch is het misschien niet de beste bitcoinwallet voor absolute beginners of mensen met heel weinig technische kennis. Veel beginners vinden Bitcoin al ingewikkeld genoeg en hoewel Green wallet ontzettend gebruiksvriendelijk is, zitten er wel een paar haken en ogen aan. Vooral de eerdergenoemde verificatie van bitcoinadressen bij Nederlandse dienstverleners wil bij mensen die Blockstream Green gebruiken nog wel eens voor verwarring zorgen. De manier waarop multisig bitcoinwallets in andere walletsoftware zijn te herstellen wijkt daarnaast af van wat gangbaar is en misschien maakt dat het leerproces ook niet makkelijker.
Als je echter al iets verder bent, je snapt wat een seed phrase is, je af en toe transacties hebt gedaan en al een paar wallets hebt uitgeprobeerd – dan is de Blockstream Green wallet best de moeite waard om ook eens te proberen.
Voordelen
- Alles in eigen beheer; fully custodial
- Open source
- Innovatieve 2FA multisig bescherming
- Ondersteuning voor Liquid Network
- Ondersteuning voor hardware wallets
- Eenvoudig en strak design
Nadelen
- Geen Lightning Network
- Mogelijk lichte frustratie tijdens verificatieprocedures
Lees meer over Blockstream Green wallet op de site van Blockstream, of download de app via de Apple Appstore of Google Playstore.
Het bericht Review: Blockstream Green wallet (iOS/Android of desktop) verscheen eerst op BitcoinNL.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze Telegram chat!